Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului
Proiectul „SMARTER – Susținerea Mediului Antreprenorial din România prin Tactici Economice Regionale” are ca obiectiv general creșterea gradului de ocupare în domeniile non-agricole din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, prin derularea unui program de susținere a inițiativelor antreprenoriale la care vor participa 384 de persoane din cele 6 județe componente în vederea îmbunătățirii competențelor antreprenoriale, 47 de persoane vor beneficia de finanțare în implementarea planurilor de afaceri și mentorat în perioada premergătoare înființării acestora, fiind create astfel minim 94 de locuri noi de muncă. De asemenea, prin crearea unui Centru de Susținere și Promovare a întreprinderilor finanțate în cadrul proiectului se va asigura sustenabilitatea proiectului și a afacerilor, iar prin intermediul elaborării unui propuneri de politici publice și a unor măsuri pentru diseminarea, valorificarea și transferul de bune practici, va fi adusă o contribuție substanțială la dezvoltarea sustenabilă a mediului antreprenorial din România.
Obiectivele specifice ale proiectului
1. Obiectivul Specific nr. 1 – Dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale unui număr de 384 de persoane domiciliate sau rezidente în cele 6 județe componente ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), prin derularea unui program de formare antreprenorială, în cadrul căruia participanții vor acumula noțiuni cheie necesare înființării și gestionării unei afaceri precum: management, marketing și financiar-contabil, fiind de asemenea sprijiniți în elaborarea unui plan de afaceri utilizând elemente specifice celei mai eficiente modalități de dezvoltare a unei afaceri, cunoscută sub denumirea de „lean start-up”.
2. Obiectivul Specific nr. 2 – Asigurarea unui nivel înalt de competitivitate a celor 47 de afaceri finanțate, prin desfășurarea unui proces de evaluare și selecție obiectiv, ce urmărește atât evaluarea riguroasă a planurilor de afaceri, cât și selectarea viitorilor antreprenori ce dispun de viziunea, motivația și credibilitatea necesară dezvoltării sustenabile a afacerilor.
3. Obiectivul Specific nr. 3 – Asigurarea dezvoltării competențelor de ordin practic ale unui număr de 47 de antreprenori sprijiniți pentru implementarea planurilor de afaceri, prin intermediul derulării unor stagii de practică cu o durată de 40 de ore, ce se vor desfășura în cadrul unei întreprinderi a cărei activitate economică face parte din aceeași grupă CAEN cu cea a start-up-urilor selectate pentru finanțare.
4. Obiectivul Specific nr. 4 – Furnizarea de consultanță și mentorat pentru îmbunătățirea celor 47 de planuri de afaceri ce vor primi finanțare (completând cunoștințele și aptitudinile dobândite de antreprenori în cadrul formării și a stagiilor de practică, înainte de înființarea societăților), furnizarea de asistență pentru demersurile de înființare a afacerilor, acordarea de subvenții pentru implementarea planurilor de afaceri și monitorizarea continuă a acestora. În perioada premergătoare înființării afacerilor este de asemenea vizată dezvoltarea abilităților profesionale ale viitorilor antreprenori, cu accent pe leadership, comunicare în afaceri, networking, personal branding, management strategic, inovație și sustenabilitate, prin organizarea a 3 workshop-uri.
5. Obiectivul Specific nr. 5 – Sporirea șanselor de menținere a sustenabilității afacerii celor 47 de persoane sprijinite financiar în cadrul proiectului, prin intermediul înființării unui Centru de Susținere și Promovare a întreprinderilor finanțate prin care se va asigura monitorizarea afacerilor pe o perioadă de 6 luni în cadrul proiectului și vor fi desfășurate măsuri de sustenabilitate pe o perioadă de minim 12 luni de la finalizarea proiectului prin promovarea culturii antreprenoriale la scară largă în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est și asigurarea promovării și dezvoltării afacerilor înființate.
6. Obiectivul Specific nr. 6 – Asigurarea transferabilității rezultatelor obținute în cadrul proiectului la nivel regional prin elaborarea unei propuneri de politici publice în vederea susținerii antreprenoriatului în Regiunea de dezvoltare Nord-Est, precum și organizarea unui workshop de diseminare destinat unui număr de 50 de stakeholderi participanți (antreprenori, profesioniști din mediul economic, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante pentru susținerea antreprenoriatului, patronate etc.).